Program rules not running for custom forms

Dear all,

Has any of you faced this problem before, our validation rules seem to have stopped running. They were all running yesterday but today for some reason they are not. We are using custom forms. Is there a setting we need to make to invoke them? They are set well and were running well. Someone help.

Timothy Kiyemba

Senior M&E Advisor

University Research Company

Sorry I meant validation rules not program rules. Anyone faced this challenge before? Any clues?

Timothy

···

From: Timothy Kiyemba
Sent: ‎25/‎08/‎2017 13:12
To: dhis2-users; dhis2-devs
Subject: Program rules not running for custom forms

Dear all,

Has any of you faced this problem before, our validation rules seem to have stopped running. They were all running yesterday but today for some reason they are not. We are using custom forms. Is there a setting we need to make to invoke them? They are set well and were running well. Someone help.

Timothy Kiyemba

Senior M&E Advisor

University Research Company

Hello Timothy,

Tell us what do you want exactly?
Where do you live too?

···

On Fri, Aug 25, 2017 at 4:22 PM TIMOTHY KIYEMBA tkiyemba@gmail.com wrote:

Boxbe

This message is eligible for Automatic Cleanup! (tkiyemba@gmail.com) Add cleanup rule

More info

Sorry I meant validation rules not program rules. Anyone faced this challenge before? Any clues?

Timothy


From: Timothy Kiyemba
Sent: ‎25/‎08/‎2017 13:12
To: dhis2-users; dhis2-devs
Subject: Program rules not running for custom forms

Dear all,

Has any of you faced this problem before, our validation rules seem to have stopped running. They were all running yesterday but today for some reason they are not. We are using custom forms. Is there a setting we need to make to invoke them? They are set well and were running well. Someone help.

Timothy Kiyemba

Senior M&E Advisor

University Research Company


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

Dear Carlos,

I stay in Kampala, Uganda working with University Research Company. My problem is there are validation rules we set up in the system that have been all working well until just today when all of them stopped working. When you run validation rules, it returns the message “validation passed” even when you have input figures that are not meant to allow the validation to pass. What could be the problem? Could we have tampered with a crutial setting?

Timothy

···

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:21 AM, Carlos Nyembwe nyembwe@gmail.com wrote:

Hello Timothy,

Tell us what do you want exactly?
Where do you live too?

On Fri, Aug 25, 2017 at 4:22 PM TIMOTHY KIYEMBA tkiyemba@gmail.com wrote:

Boxbe

This message is eligible for Automatic Cleanup! (tkiyemba@gmail.com) Add cleanup rule
| More info

Sorry I meant validation rules not program rules. Anyone faced this challenge before? Any clues?

Timothy


From: Timothy Kiyemba
Sent: ‎25/‎08/‎2017 13:12
To: dhis2-users; dhis2-devs
Subject: Program rules not running for custom forms

Dear all,

Has any of you faced this problem before, our validation rules seem to have stopped running. They were all running yesterday but today for some reason they are not. We are using custom forms. Is there a setting we need to make to invoke them? They are set well and were running well. Someone help.

Timothy Kiyemba

Senior M&E Advisor

University Research Company


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

Hi Timothy,

Are you running on the newest development branch? There has been a couple of changes to the validation rules processing the last week, so you might be experiencing an unfinished feature or bug.

If you run the validation rules in the data quality app, are you getting the correct results there?

See the following issues for recent changes to Validation Rules:

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-1295

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-1973

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-2080 <-- Most likely it might be a side-effect from this.

···

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:37 AM, Timothy Kiyemba tkiyemba@gmail.com wrote:

Dear Carlos,

I stay in Kampala, Uganda working with University Research Company. My problem is there are validation rules we set up in the system that have been all working well until just today when all of them stopped working. When you run validation rules, it returns the message “validation passed” even when you have input figures that are not meant to allow the validation to pass. What could be the problem? Could we have tampered with a crutial setting?

Timothy


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:21 AM, Carlos Nyembwe nyembwe@gmail.com wrote:

Hello Timothy,

Tell us what do you want exactly?
Where do you live too?

On Fri, Aug 25, 2017 at 4:22 PM TIMOTHY KIYEMBA tkiyemba@gmail.com wrote:

Boxbe

This message is eligible for Automatic Cleanup! (tkiyemba@gmail.com) Add cleanup rule
| More info

Sorry I meant validation rules not program rules. Anyone faced this challenge before? Any clues?

Timothy


From: Timothy Kiyemba
Sent: ‎25/‎08/‎2017 13:12
To: dhis2-users; dhis2-devs
Subject: Program rules not running for custom forms

Dear all,

Has any of you faced this problem before, our validation rules seem to have stopped running. They were all running yesterday but today for some reason they are not. We are using custom forms. Is there a setting we need to make to invoke them? They are set well and were running well. Someone help.

Timothy Kiyemba

Senior M&E Advisor

University Research Company


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

Stian Sandvold
Software developer, DHIS2

University of Oslo

http://www.dhis2.org

Thanks a lot Stian,

The rules worked when I deleted an recreated rules that were incomplete but all the same im going to download the latest war file.

Timothy

···

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:37 AM, Timothy Kiyemba tkiyemba@gmail.com wrote:

Dear Carlos,

I stay in Kampala, Uganda working with University Research Company. My problem is there are validation rules we set up in the system that have been all working well until just today when all of them stopped working. When you run validation rules, it returns the message “validation passed” even when you have input figures that are not meant to allow the validation to pass. What could be the problem? Could we have tampered with a crutial setting?

Timothy


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:21 AM, Carlos Nyembwe nyembwe@gmail.com wrote:

Hello Timothy,

Tell us what do you want exactly?
Where do you live too?

On Fri, Aug 25, 2017 at 4:22 PM TIMOTHY KIYEMBA tkiyemba@gmail.com wrote:

Boxbe

This message is eligible for Automatic Cleanup! (tkiyemba@gmail.com) Add cleanup rule
| More info

Sorry I meant validation rules not program rules. Anyone faced this challenge before? Any clues?

Timothy


From: Timothy Kiyemba
Sent: ‎25/‎08/‎2017 13:12
To: dhis2-users; dhis2-devs
Subject: Program rules not running for custom forms

Dear all,

Has any of you faced this problem before, our validation rules seem to have stopped running. They were all running yesterday but today for some reason they are not. We are using custom forms. Is there a setting we need to make to invoke them? They are set well and were running well. Someone help.

Timothy Kiyemba

Senior M&E Advisor

University Research Company


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

Stian Sandvold
Software developer, DHIS2

University of Oslo

http://www.dhis2.org

Hi all,

Has anybody faced this challenge. Graphs do not change on the dashboard even after selecting another organisation unit. The same happens with the dashboard for the demo.

Timothy

···

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:37 AM, Timothy Kiyemba tkiyemba@gmail.com wrote:

Dear Carlos,

I stay in Kampala, Uganda working with University Research Company. My problem is there are validation rules we set up in the system that have been all working well until just today when all of them stopped working. When you run validation rules, it returns the message “validation passed” even when you have input figures that are not meant to allow the validation to pass. What could be the problem? Could we have tampered with a crutial setting?

Timothy


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to :

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:21 AM, Carlos Nyembwe nyembwe@gmail.com wrote:

Hello Timothy,

Tell us what do you want exactly?
Where do you live too?

On Fri, Aug 25, 2017 at 4:22 PM TIMOTHY KIYEMBA tkiyemba@gmail.com wrote:

Boxbe

This message is eligible for Automatic Cleanup! (tkiyemba@gmail.com) Add cleanup rule
| More info

Sorry I meant validation rules not program rules. Anyone faced this challenge before? Any clues?

Timothy


From: Timothy Kiyemba
Sent: ‎25/‎08/‎2017 13:12
To: dhis2-users; dhis2-devs
Subject: Program rules not running for custom forms

Dear all,

Has any of you faced this problem before, our validation rules seem to have stopped running. They were all running yesterday but today for some reason they are not. We are using custom forms. Is there a setting we need to make to invoke them? They are set well and were running well. Someone help.

Timothy Kiyemba

Senior M&E Advisor

University Research Company


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

Hi Stian,

I have tried to cross check this again. Much the rules run when one clicks run validation, these rules do not run in the data quality app. The app states “rules passed successfully” even when there are some rules violated. I wonder why I cannot see any violations from there.

Timothy

···

On Mon, Aug 28, 2017 at 10:30 AM, Stian Sandvold stian@dhis2.org wrote:

Hi Timothy,

Are you running on the newest development branch? There has been a couple of changes to the validation rules processing the last week, so you might be experiencing an unfinished feature or bug.

If you run the validation rules in the data quality app, are you getting the correct results there?

See the following issues for recent changes to Validation Rules:

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-1295

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-1973

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-2080 <-- Most likely it might be a side-effect from this.

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:37 AM, Timothy Kiyemba tkiyemba@gmail.com wrote:

Dear Carlos,

I stay in Kampala, Uganda working with University Research Company. My problem is there are validation rules we set up in the system that have been all working well until just today when all of them stopped working. When you run validation rules, it returns the message “validation passed” even when you have input figures that are not meant to allow the validation to pass. What could be the problem? Could we have tampered with a crutial setting?

Timothy


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

Stian Sandvold
Software developer, DHIS2

University of Oslo

http://www.dhis2.org

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:21 AM, Carlos Nyembwe nyembwe@gmail.com wrote:

Hello Timothy,

Tell us what do you want exactly?
Where do you live too?

On Fri, Aug 25, 2017 at 4:22 PM TIMOTHY KIYEMBA tkiyemba@gmail.com wrote:

Boxbe

This message is eligible for Automatic Cleanup! (tkiyemba@gmail.com) Add cleanup rule
| More info

Sorry I meant validation rules not program rules. Anyone faced this challenge before? Any clues?

Timothy


From: Timothy Kiyemba
Sent: ‎25/‎08/‎2017 13:12
To: dhis2-users; dhis2-devs
Subject: Program rules not running for custom forms

Dear all,

Has any of you faced this problem before, our validation rules seem to have stopped running. They were all running yesterday but today for some reason they are not. We are using custom forms. Is there a setting we need to make to invoke them? They are set well and were running well. Someone help.

Timothy Kiyemba

Senior M&E Advisor

University Research Company


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

Hi Timothy,

could you create a Jira issue for this so I can take a closer look later? Please include the rules, and config when running in data quality app, as well as steps to reproduce!

···

On Tue, Sep 5, 2017 at 8:36 AM, Timothy Kiyemba tkiyemba@gmail.com wrote:

Hi Stian,

I have tried to cross check this again. Much the rules run when one clicks run validation, these rules do not run in the data quality app. The app states “rules passed successfully” even when there are some rules violated. I wonder why I cannot see any violations from there.

Timothy

On Mon, Aug 28, 2017 at 10:30 AM, Stian Sandvold stian@dhis2.org wrote:

Hi Timothy,

Are you running on the newest development branch? There has been a couple of changes to the validation rules processing the last week, so you might be experiencing an unfinished feature or bug.

If you run the validation rules in the data quality app, are you getting the correct results there?

See the following issues for recent changes to Validation Rules:

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-1295

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-1973

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-2080 <-- Most likely it might be a side-effect from this.

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:37 AM, Timothy Kiyemba tkiyemba@gmail.com wrote:

Dear Carlos,

I stay in Kampala, Uganda working with University Research Company. My problem is there are validation rules we set up in the system that have been all working well until just today when all of them stopped working. When you run validation rules, it returns the message “validation passed” even when you have input figures that are not meant to allow the validation to pass. What could be the problem? Could we have tampered with a crutial setting?

Timothy


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

Stian Sandvold
Software developer, DHIS2

University of Oslo

http://www.dhis2.org

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:21 AM, Carlos Nyembwe nyembwe@gmail.com wrote:

Hello Timothy,

Tell us what do you want exactly?
Where do you live too?

On Fri, Aug 25, 2017 at 4:22 PM TIMOTHY KIYEMBA tkiyemba@gmail.com wrote:

Boxbe

This message is eligible for Automatic Cleanup! (tkiyemba@gmail.com) Add cleanup rule
| More info

Sorry I meant validation rules not program rules. Anyone faced this challenge before? Any clues?

Timothy


From: Timothy Kiyemba
Sent: ‎25/‎08/‎2017 13:12
To: dhis2-users; dhis2-devs
Subject: Program rules not running for custom forms

Dear all,

Has any of you faced this problem before, our validation rules seem to have stopped running. They were all running yesterday but today for some reason they are not. We are using custom forms. Is there a setting we need to make to invoke them? They are set well and were running well. Someone help.

Timothy Kiyemba

Senior M&E Advisor

University Research Company


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

Stian Sandvold
Software developer, DHIS2

University of Oslo

http://www.dhis2.org

Dear Stian,

This seems to be working better now. I found some rules that did not have expressions, after removing these the rules run in the data quality management app.

Thanks. Will keep you posted when I face any other challenge.

Timothy

···

On Tue, Sep 5, 2017 at 10:42 AM, Stian Sandvold stian@dhis2.org wrote:

Hi Timothy,

could you create a Jira issue for this so I can take a closer look later? Please include the rules, and config when running in data quality app, as well as steps to reproduce!

On Tue, Sep 5, 2017 at 8:36 AM, Timothy Kiyemba tkiyemba@gmail.com wrote:

Hi Stian,

I have tried to cross check this again. Much the rules run when one clicks run validation, these rules do not run in the data quality app. The app states “rules passed successfully” even when there are some rules violated. I wonder why I cannot see any violations from there.

Timothy


Stian Sandvold
Software developer, DHIS2

University of Oslo

http://www.dhis2.org

On Mon, Aug 28, 2017 at 10:30 AM, Stian Sandvold stian@dhis2.org wrote:

Hi Timothy,

Are you running on the newest development branch? There has been a couple of changes to the validation rules processing the last week, so you might be experiencing an unfinished feature or bug.

If you run the validation rules in the data quality app, are you getting the correct results there?

See the following issues for recent changes to Validation Rules:

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-1295

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-1973

https://jira.dhis2.org/browse/DHIS2-2080 <-- Most likely it might be a side-effect from this.

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:37 AM, Timothy Kiyemba tkiyemba@gmail.com wrote:

Dear Carlos,

I stay in Kampala, Uganda working with University Research Company. My problem is there are validation rules we set up in the system that have been all working well until just today when all of them stopped working. When you run validation rules, it returns the message “validation passed” even when you have input figures that are not meant to allow the validation to pass. What could be the problem? Could we have tampered with a crutial setting?

Timothy


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp

Stian Sandvold
Software developer, DHIS2

University of Oslo

http://www.dhis2.org

On Sat, Aug 26, 2017 at 12:21 AM, Carlos Nyembwe nyembwe@gmail.com wrote:

Hello Timothy,

Tell us what do you want exactly?
Where do you live too?

On Fri, Aug 25, 2017 at 4:22 PM TIMOTHY KIYEMBA tkiyemba@gmail.com wrote:

Boxbe

This message is eligible for Automatic Cleanup! (tkiyemba@gmail.com) Add cleanup rule
| More info

Sorry I meant validation rules not program rules. Anyone faced this challenge before? Any clues?

Timothy


From: Timothy Kiyemba
Sent: ‎25/‎08/‎2017 13:12
To: dhis2-users; dhis2-devs
Subject: Program rules not running for custom forms

Dear all,

Has any of you faced this problem before, our validation rules seem to have stopped running. They were all running yesterday but today for some reason they are not. We are using custom forms. Is there a setting we need to make to invoke them? They are set well and were running well. Someone help.

Timothy Kiyemba

Senior M&E Advisor

University Research Company


Mailing list: https://launchpad.net/~dhis2-users

Post to : dhis2-users@lists.launchpad.net

Unsubscribe : https://launchpad.net/~dhis2-users

More help : https://help.launchpad.net/ListHelp